1Inleiding
De bosui, lente-ui en sla-ui (in Vlaanderen de pijpajuin en Schalulleke) zijn groenten van verschillende uiensoorten. Het zijn feitelijk onvolgroeide geboste uien met een blad. De groentes hebben een mildere smaak dan andere uien. Het is familie van onder andere de knoflook, sjalot, en bieslook.
In dit artikel zullen wij diverse vraagstukken over deze groente beantwoorden. Allereerst zullen wij het verschil tussen de bosui, lente-ui en salade-ui bespreken. Daarna leggen wij uit hoe je een bosui moet schoonmaken en snijden. Dan geven wij jou advies over het recepten waarbij bosui benodigd is. Als allerlaatst zullen we nog een aantal manieren bespreken om een bosui te bewaren.
Inhoud
2Het verschil tussen bosui, lente-ui en salade-ui
Je zult het vast wel eens meegemaakt hebben: Je hebt bosuien op je boodschappenlijstje staan, maar de supermarkt heeft alleen lente-uien in het schap staan. Ze lijken erg op elkaar, dus wat is het schil tussen bosui en lente-ui? Om het erger te maken hebben sommige supermarkten ook nog eens een derde variant: de salade-ui. In deze sectie zullen wij de verwarring tussen de bosui, salade-ui en lente-ui wegnemen, door het verschil tussen de drie verschillende groente uit te leggen.
Bosui
Bosui dankt zijn naam aan het feit dat het in bosjes wordt verkocht. De groente is lang, met een witte stam die niet uitpuilt. Het heeft een zachte, zoete smaak die doet denken aan de ui (de witte delen bevatten de meest intense smaak). Ze kunnen rauw of gekookt worden, en terwijl sommige koks de donkere groene toppen weggooien, kan het hele ding worden gegeten. De bosui is meestal het hele jaar door verkrijgbaar. Wanneer je er eentje uitzoekt in de supermarkt of groenteboer, zoek naar eentje met een heldere kleur, onbeschadigde bladeren en stevige steleinden.
Lente-ui
Lente-uien hebben een kleine uivormige bol aan de basis. Deze zijn afkomstig van ui-rassen die deze bollen produceren en zijn feitelijk rijpere varianten van de bosui. Ze worden geplant als kiemplantjes in de late herfst en vervolgens geoogst in de lente. Vandaar de naam lente-ui.
Lente-uien zijn zoeter en milder van smaak dan reguliere uien, maar de groene delen zijn intenser van smaak dan de bosui. Ze kunnen op vrijwel dezelfde manier worden gebruikt als gewone uien; ze zijn heerlijk gegrild, in hun geheel geroosterd, of gebruikt als parelajuinen.
Salade-ui
Indien je boodschappen doet bij de Albert Heijn, dan heb je de salade-ui vast wel eens gezien. De AH blijkt deze echter als synoniem te gebruiken voor de lente-ui. Dus de lente-ui en salade-ui zijn precies hetzelfde. Vanaf dit moment, zullen we daarom slechts de verschillen tussen de bosui en de lente-ui bespreken.
Het verschil
De smaken van bosuien en lente-uien zijn vergelijkbaar, maar houd er rekening mee dat beiden een verschillende intensiteit van smaken hebben. Indien je van plan bent de groente rauw te bereiden, dan raden wij aan om de bosui te gebruiken, omdat lente-uien een sterke smaak hebben.
Echter indien je van plan bent de bosuien of lente-uien te koken, dan zal er weinig verschil zijn tussen beiden. Door het koken worden de smaken milder, waardoor de verschillen afvlakken. Hierdoor kan je beiden vrij verwisselbaar gebruiken bij het koken.
3Bosui snijden
Voordat je begint met het snijden van de bosui is het verstandig deze eerst te wassen. Dit doe je door de bosui onder stromend koud water te houden voor een aantal seconden. Nu de groente schoon is kan je beginnen met snijden. Dit doe je in 3 eenvoudige stappen:
- 1. Snijd allereerst de onderkant (de zijde met de wortels) eraf.
- 2. Snijd nu ongeveer een centimeter van de top van de bladeren eraf.
- 3. Snijd nu de bosui in ringen. Begin bij het groene gedeelte. Het liefste doe je dit schuin.
Wil je dit liever leren aan de hand van afbeeldingen? Lees dan nu ons artikel over het snijden van een bosui.
3Bosui bereiden
Indien je bosui gebruikt bij een van je recepten, dan is het belangrijk om te realiseren dat de groente nauwelijks garing benodigd heeft. Om deze reden is het daarom aan te raden om de bosui 5 minuten voor het serveren aan het gerecht toe te voegen.
3Bosui bewaren
Als een bosui in de koelkast bewaart, zorg dan dat je hem in de groentelade doet. Op deze wijze zal een ongebruikte bosui ongeveer een week houdbaar zijn. Indien je de bosui al gebruikt hebt, bewaar hem dan in een bewaarbakje of vershoudfolie in de koelkast.
Een andere manier om een bosui te bewaren is in een pot water. Op deze manier blijft de bosui nog weken goed. En dit beperkt zich niet tot ongebruikte bosuien. Indien je de bosui snijdt tot 5 centimeter van de onderkant, dan kan je de onderkant in een laagje water zetten. Na een aantal weken zal het groen weer terug groeien. Zorg hierbij dat je het water om de paar dagen ververst. Dit trucje kan je een aantal keer herhalen totdat de stengels te dun is.
6Referenties
- The Kitchn. (Maart 18, 2015) What’s the difference between spring onions, and [Wat is het verschil tussen lente-uien en bosuien]. Geraadpleegd op 28 novemeber 2019, van link