Bosuien op een markt

Hoe moet je bosui snijden?

De bosui behoort tot de familie van de uien. Ze worden gegeten vanwege de milde, zachte en subtiele smaak. Bosuien worden ook wel lente-ui, sla-ui, pijpajuin genoemd. Hoewel ze op elkaar lijken en smaken, zijn ze toch verschillend. Een lente-ui heeft geen bol en een bosui heeft wel een bol. In deze how-to behandelen wij de manier waarop je een bosui het beste kan snijden.

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

 • Een bosui
 • Een snijplank
 • Een koksmes

Hoeveel tijd kost het?

2 minuten per bosui

 1. Stap 1: De onderkant eraf snijden

  Een bosui waarvan de onderkant eraf gesneden wordt

  Nadat je de bosui goed schoongemaakt hebt, snij je op ongeveer een centimeter van de wortels de onderkant eraf. Let erop, dat je tijdens het snijden, de bosui met je vingers vastpakt en licht gekromd, zodat het mes je vingers niet kan raken. De onderkant kan je weggooien.

 2. Stap 2: De bladeren eraf snijden

  Een bosui waarvan de bovenkant van de bladeren eraf gesneden wordt

  De volgende stap is om de top van de bladeren eraf te snijden. Een centimeter vanaf de top is ruim voldoende.

 3. Stap 3 Het groene gedeelte van de bosui snijden

  Een bosui die in ringen gesneden wordt

  Vanaf deze stap snijden wij de delen die daadwerkelijk gegeten worden. Bij deze stap wil je ervoor zorgen dat je snijdt in een schuine hoek. Dit zorgt ervoor dat je bosui gesneden wordt in mooie ringetjes. Let ook bij deze stap goed op je vingers tijdens het snijden.

 4. Stap 4: Het witte gedeelte van de bosui snijden

  Een bosui waarvan het witte gedeelte in ringen gesneden wordt

  Veel mensen denken dat het witte gedeelte van de bosui oneetbaar is, maar het tegendeel is waar. Hoewel het een iets andere smaak heeft, is het zonde om het weg te gooien. Vandaar dat wij in deze stap ook het witte gedeelte van de bosui snijden.