Knolselderij

Hoe moet je knolselderij schoonmaken, snijden, bereiden en bewaren

Knolselderij op een snijplank

1Inleiding

Knolselderij is de knol van een selderijplant. Het is daarom ook een familielid van de bladselderij en de bleekselderij. Van buiten is de knolselderij bruingeel, terwijl het vruchtvlees lichter van kleur is. Hoewel wij meestal alleen de knol gebruiken, zijn de bladeren ook prima in een soep te eten. Deze winterse groente is ontzettend veelzijdig. Daarom gaan wij de knolselderij uitgebreid bespreken in dit artikel.

Allereerst zullen wij het hebben over het schoonmaken en snijden van de groente. Dan bespreken wij een aantal methodes om de knolselderij te bereiden. Vervolgens vertellen wij wat over de bewaren van knolselderij, alsmede de houdbaarheid. En als allerlaatst geven wij nog informatie over de voedingswaarden van de knolselderij.

2Knolselderij schoonmaken en snijden

Voordat je begint met het snijden van de knolselderij moet je de groente schoonmaken. Houd de knol koud stromend water en borstel het eventuele zand van de groente. Dep de groente droog en leg hem neer op je snijplank. Je kunt nu beginnen met het snijden van de knolselderij:

  1. 1. Snijd de knol doormidden in twee gelijke delen.

  2. 2. Pak nu 1 van beide delen en leg hem met de vlakke kant op de snijplank. Snijd met behulp van je met de schil van de knol eraf.

  3. 3. Lukt het je niet om met een mes alle schil eraf te snijden? Gebruik dan voor het laatste deel een schilmes.

  4. 4. Snijd nu de knol in repen van ongeveer 1 centimeter breed.

  5. 5. Snijd daarna de repen knolselderij in blokjes van 1x1 centimeter.

  6. 6. Herhaal nu stap 2 tot en met 5 voor de andere zijde.

Wil jij liever knolselderij leren snijden aan de hand van afbeeldingen? Lees dan nu ons artikel over het snijden van knolselderij.

3Knolselderij bereiden

Knolselderij is een heerlijke winterse groente die wij natuurlijk allemaal kennen van de erwtensoep. Echter, er zijn veel meer recepten waarin knolselderij een hoofdrol kan vervullen. In deze sectie zullen wij een paar van deze recepten delen. Allereerst leggen we je uit hoe je knolselderij in soep kunt verwerken. Dan geven wij het recept om knolselderij te stoven. En als allerlaatst leggen wij uit hoe je knolselderij moet pureren.

Knolselderijsoep

Knolselderij wordt vaak gebruikt in erwtensoep, maar hij is ook te gebruiken als hoofdingrediënt. Wij geven jullie een recept voor een heerlijk romige knolselderijsoep. Dit recept kost ongeveer 1 uur om te maken en is voldoende voor 8 tot 10 personen.

Knolselderijsoep in een kom

Ingrediënten voor 8-10 personen

  • 1 grote knolselderij
  • 30 gram roomboter
  • 30ml olijfolie
  • 2 preien
  • 2 knoflooktenen
  • 750 ml kipbouillon
  • 750 ml water
  • Peper
  • Chilipoeder
  1. 1. In een grote soeppan, verhit de boter samen met de olijfolie.

  2. 2. Snijd de prei en kook voor ongeveer 5 minuten. Snijd ondertussen de knoflook en voeg ze daarna toe aan de pan, samen met wat zout. Blijf koken totdat de prei en knoflook zacht en doorzichtig zijn.

  3. 3. Snijd de knolselderij in blokjes. Voeg dan de knolselderij, de kipbouillon en water toe aan de pan. Breng aan de kook en laat vervolgens sterk sudderen. Leg de deksel op de pan, op een kier, en laat voor ongeveer 45 minuten koken.

  4. 4. Breng op smaak met peper en chilipoeder. Mix de soep met behulp van een handmixer tot het een gladde textuur heeft. Indien de soep nog te dik is, voeg dan extra water of kipbouillon toe.

Knolselderij pureren

Wil jij graag eens wat anders eten dan aardappels? Probeer dan een puree van knolselderij. Deze variant is gezonder en voedingsrijker dan de aardappelpuree.

Gepureerde knolselderij

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram knolselderij
  • 233 ml groentebouillon
  • 30 gram roomboter
  • 133 ml slagroom
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  1. 1. Snijd allereest de knolselderij in kleine blokjes (zie hoofdstuk 2).

  2. 2. Zet nu een stoofpot op het vuur met daarin 30 gram roomboter.

  3. 3. Zodra de boter is gesmolten, voeg je de knolselderij eraan toe.

  4. 4. Voeg de groentebouillon toe en laat het koken voor ongeveer 15 minuten.

  5. 5. Nadat de knolselderij 15 minuten heeft staan koken, voeg je er de slagroom aan toe.

  6. 6. Breng vervolgens op smaak met geraspte nootmuskaat, peper en zout.

5Bewaren van knolselderij

Knolselderij kan je goed bewaren. Dit kan je het beste doen door de groente op een koele (12-15°C), droge plek te bewaren, zoals bijvoorbeeld de koelkast. Op deze wijze blijft de knolselderij goed voor ongeveer 3 weken. Let op! Dit geldt echter alleen voor een onaangesneden knolselderij. Indien je hem al aangesneden hebt, dan kan je hem tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om rauwe knolselderij in te vriezen. Blancheer de groente eerst voor ca. 2-4 minuten en doe hem daarna in de diepvries (minimaal -18°C). Op deze wijze is hij, net als gare knolselderij, tot 12 maanden houdbaar.

6Referenties

  • Lebovitz, D. (28 december, 2008) Celery Root Soup [Knolselderijsoep]. Geraadpleegd op 21 november 2019, van link
  • Kitchen Stories. (22 februari, 2019) Beef Regout with Celery Root Puree [Runderragout met gepureerde knolselderij]. Geraadpleegd op 21 november 2019, van link