Inleiding
Lente-ui behoort tot de Lookfamilie (Alliaceae). Tot deze familie behoren onder andere ook de ui, bosui, Sint-jansui en stengelui. Lente-ui wordt geoogst in de lente. Dit in tegenstelling tot de bosui, welke pas in het najaar geoogst wordt. Doordat lente-ui eerder uit de grond gehaald wordt, is de lente-ui smaller dan de bosui. Lente-ui is daarnaast ook zoeter en subtieler van smaak.
In dit artikel gaan wij een manier uitleggen om een lente-ui te snijden. Dit doen wij aan de hand van onderstaande punten:
Inhoud
Wat heb je nodig om lente-ui te snijden?
- Lente-ui
- Een snijplank
- Een koksmes
Hoe lang duurt het om lente-ui te snijden?
Het snijden van 1 lente-ui kost ongeveer 2 minuten.
-
1De onderkant eraf snijden
Allereerst moet je de lente-ui wassen. Houd de groente onder koud stromend water. Snijd nu op ongeveer 1 centimeter van de wortels de onderkant eraf. Tijdens het snijden moet je de lente-ui met licht gekromde vingers vastpakken. De onderkant kan je vervolgens weggooien.
-
2De bladeren eraf snijden
Nu kan je de top van de bladeren eraf snijden. Ongeveer 1 centimeter vanaf de top is voldoende.
-
3Het groene gedeelte van de lente-ui snijden
Vervolgens gaan we de lente-ui in ringen snijden. Snijd in een schuine hoek, het groene gedeelte van de lente-ui.Let hierbij dat je niet in je vingers snijdt.
-
4Het witte gedeelte van de lente-ui snijden
Niet alleen het groene gedeelte, maar ook het witte gedeelte van lente-ui is eetbaar. Vergeet daarom niet om ook dit deel te snijden.
Tips
In deze sectie geven wij jouw nog praktische tips om je te helpen een lente-ui te snijden.
Lijst met tips
- Zorg voor een goed scherp mes. Zo kun je met weinig kracht door je groente heen snijden. Dit verminderd de kans op ongelukken.