Prei

Hoe moet je prei snijden en bereiden

Prei op een snijplank

1Inleiding

Prei is een groente die behoort tot de lookfamilie. Tot deze familie behoren onder andere de ui, knoflook en bieslook. Prei wordt al duizenden jaren gegeten door de mens. Bekend is dat de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen de prei al aten. Deze groente heeft zicht vervolgens over heel Europa verspreid.

In dit artikel zullen wij diverse onderwerpen met betrekking tot de prei bespreken. Allereerst zullen wij uitleggen hoe wij prei snijden. Vervolgens lichten wij 5 manieren om prei te bereiden toe. Daarna geven wij advies om prei te bewaren. Tot slot geven wij de voedingswaarden van prei.

2Prei snijden

In deze sectie zullen wij kort toelichten hoe je prei moet snijden. Dit doen wij door eerst uit te leggen hoe je prei moet wassen. Vervolgens introduceren wij 5 stappen om de prei te snijden.

Prei wassen

Verwijder allereerst de buitenste bladeren. Snijd dan de minder mooie delen van de groene kant eraf. Snijd dan de prei in de lengte doormidden, zodat je alle lagen goed kunt wassen. Spreid de preibladeren en houd de groente onder koud stromend water. Zorg ervoor dat alle zichtbare modder weggespoeld wordt.

Prei snijden

Wat heb je nodig om prei te snijden?

  • Prei
  • Een snijplank
  • Een koksmes

Na het wassen van de prei, kan je beginnen met het snijden van de prei. Dit kan doormiddel van 4 eenvoudige stappen. 1) Snijd de bovenkant van de bladeren eraf. 2) Snijd de onderkant van de prei eraf en gooi dit weg. 3) Verwijder nu de buitenste laag en gooi deze weg. 4) Snijd vervolgens de prei in ringen, grove stukken, of repen.

Prei die we in ringen snijden

Heb je liever een uitleg aan de hand van afbeeldingen? Lees dan ons artikel hoe wij prei snijden.

3Prei bereiden

Prei kan je op diverse manieren bereiden. In deze sectie zullen wij 3 methodes uitlichten om dit te doen. Allereerst zullen wij uitleggen hoe je prei moet wokken. Daarna volgt een methode om prei te roosteren. En tot slot zullen wij uitlichten hoe je prei moet smoren.

Prei wokken

Voor het wokken of roerbakken van prei heb je een wokpan, hapjespan of een diepe koekenpan nodig. Verhit deze pan op heet vuur. Zodra de pan heet is voeg je een eetlepel olie toe aan de pan. Let hierbij op dat je een olie gebruikt met een hoge rooktemperatuur zoals: arachideolie, zonnebloemolie, sesamolie, of wokolie. Nadat je de olie hebt verhit, gooi je de gesneden prei in de pan. Roerbak voor ongeveer 3 tot 5 minuten. Vervolgens kan je de prei op smaak brengen met sojasaus, oestersaus of knoflook. Geroerbakte prei gaat goed samen met kip, rund of met garnalen. Ga je liever voor de vegetarische optie? Probeer dan de prei te combineren met wortels, bamboe, tofu of paddenstoelen.

Prei smoren

Snijd allereerst de prei in stukken van 10 centimeter. Verhit vervolgens een koekenpan of hapjespan met 1el boter. Leg de prei in de pan en breng op smaak me peper en zout. Dek de pan af met een deksel en smoor de prei in 20 tot 25 minuten. Controleer regelmatig of de prei niet aanbrandt.

4Prei bewaren

Prei kan je het beste bewaren in de koelkast. De houdbaarheid hangt af van de prei die je gekocht hebt. Zo zal kant-en-klaar gesneden prei slechts een dag houdbaar zijn in de koelkast, terwijl verse prei tot 3 weken goed zal zijn. Zorg ervoor dat je de prei altijd onderaan de groentelade legt. Maak de prei af en toe licht vochtig, om uitdroging tegen te gaan.

5Voedingswaarden van prei

Prei geeft, net als alle andere groenten, veel voordelen voor de gezondheid. Daarnaast verlaagt de groente de risico op chronische ziekten. Prei bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.

6Referenties