Prei snijden

Hoe moet je prei in ringen snijden?

Prei op een snijplank

Inleiding

Prei is een erg smaakvolle, ietwat pittige groente. De groente is van november tot en met maart het allerlekkerst. Of je hem nu roostert in de oven, smoort in de koekenpan of toevoegt aan de soep, de prei geeft al je gerechten een overheerlijke smaak. In deze how-to behandelen wij een methode om prei in ringen te snijden.

Wat heb je nodig om prei te snijden?

 • Prei
 • Een snijplank
 • Een koksmes

Hoe lang duurt het om prei te snijden?

Het snijden van 1 prei kost ongeveer 2 minuten.

 1. Prei op een snijplank, waarbij we de bovenkant eraf snijden

  1De bovenkant van de bladeren eraf snijden

  Voordat we gaan snijden moet je de prei goed wassen. Dit kan je het beste doen door de prei onder koud stromend water te houden. Na het wassen leg je de prei om je snijplank en snijdt je de bovenkant van de bladeren eraf. Dit mag je weggooien.

 2. Prei op een snijplank, waarbij we de onderkant eraf snijden

  2De onderkant van de prei eraf snijden

  Nu moet je de onderkant van de prei eraf snijden. Snijdt met je mes ongeveer een centimeter vanaf de wortels. Ook deze mag je weggooien.

 3. Prei op een snijplank, waarbij we de buitenste laag verwijderen

  3De buitenste laag van de prei verwijderen

  Vaak blijft er zand in de buitenste laag van de prei zitten, die erg moeilijk te verwijderen is. Daarom verwijderen wij in deze stap deze laag. Dit kan prima gebeuren met je handen. Deze laag kan je vervolgens weggooien. Nu moet je de prei nogmaals wassen, onder koud stromend water, om de laatste zandkorrels te verwijderen.

 4. Prei die we in ringen snijden

  4De prei in ringen snijden

  Eindelijk kunnen we beginnen met het snijden van de prei. Dit kan je het beste doen in ringen. Let goed op je vingers. Veel mensen denken dat het witte gedeelte van de prei niet eetbaar is, maar het tegendeel is waar. Het witte gedeelte kan je ook snijden en vervolgens meekoken.

Tips

In deze sectie geven wij jouw nog praktische tips om je te helpen een prei te snijden.

Lijst met tips

 1. Zorg voor een goed scherp mes. Zo kun je met weinig kracht door je groente heen snijden. Dit verminderd de kans op ongelukken.