Venkel bereiden

Hoe moet je venkel schoonmaken, bereiden en bewaren

Prei op een snijplank

1Inleiding

Venkel, venkelknol of knolvenkel is een plant uit de schermbloemenfamilie. Het is een frisse groente die erg doet denken aan anijs. De groente is erg populair in de Indische, Midden-Oosterse, Mediterrane, Noord-Afrikaanse en Europese keuken. In dit artikel zullen we diverse onderwerpen met betrekking tot de venkel bespreken. Allereerst zullen we uitleggen hoe we venkel schoonmaken. Dan vertellen we diverse manieren om venkel te bereiden. Vervolgens vertellen we je een manier om venkel te bewaren. Tot slot laten we je de voedingswaarden van venkel zien.

2Venkel schoonmaken

Venkel uit de supermarkt koop je vaak als enkel de knol waarbij het loof verwijderd is. Enkel de stelen zijn nog aan de venkelknol gelaten. Voordat je de groente gaat bereiden, moet je allereerst de venkel schoonmaken. Maar hoe moet je venkel schoonmaken? We gaan dit doen door middel van 6 stappen. 1) Allereerst moet je de venkel wassen onder koud stromend water. Zodra je alle modder hebt weggespoeld kan je beginnen met snijden. 2) Nu snijd je de groene stengels eraf. 3) Snijd nu de een de onderkant van de venkel eraf. 4) Snijd nu de venkel doormidden. 5) Vervolgens kan je het harde gedeelte van de enkelknol wegsnijden. Voilà. Op deze manier kan je venkel schoonmaken. Afhankelijk van de gewenste bereiding kan je nu bepalen of je de venkel in repen of blokjes wilt snijden.

Heb je liever een uitleg aan de hand van afbeeldingen? Lees dan ons artikel over hoe wij venkel(knol) snijden.

3Venkel bereiden

Na het schoonmaken en het snijden van de venkel kan je beginnen met het bereiden. Maar hoe moet je venkel bereiden? In deze sectie zullen wij 4 manieren bespreken om venkel te bereiden: stomen, grillen, bakken en roosteren.

Venkel die we snijden, zodat we hem vervolgens kunnen bereiden(stomen, grillen, bakken of roosteren)

Stomen

Breng een stoompan met water aan de kook. Zet de venkel in het geperforeerde deel van de stoompan. Strooi peper en zout, naar smaak. Zodra het water in de stoompan kookt, zet de venkel over het kokende water. Stoom totdat de venkel zijdeachtig, maar licht knapperig is, in ongeveer 8 tot 10 minuten. Serveer.

Grillen

Verhit een grillpan op gematigd tot heet vuur. Smeer je venkel in met olijfolie en strooi zout en peper erover. Grill vervolgens de venkel voor ongeveer 2 tot 3 minuten aan elke kant. Het resultaat is een venkel die zacht aanvoelt met aan de buitenkant wat verkoolde delen. Zet de venkel apart en besprenkel met olijfolie en citroensap. Rasp daarna Parmezaanse over de venkel. Serveer warm.

Bakken

Verhit een grote koekenpan of hapjespan op gematigd tot heet vuur. Wanneer de pan heet is, voeg olijfolie toe en vervolgens de repen venkel. Spreid de venkel uit over de gehele pan om het karamellisatieproces te bevorderen. Keer de venkel regelmatig om en bak in ongeveer 10 tot 12 minuten goudbruin. Verwijder nu de venkel uit de pan en giet overvloedig olie af. Voeg peper, zout en citroensap naar smaal toe. Serveer.

Roosteren in de oven

Snijd de venkel in dunne repen. Plaats de groente vervolgens in een kom, samen met olijfolie, zout en peper, en hussel de inhoud. Leg dan de venkel, samen met de olie uit de kom, op een bakplaat in een even laag. Doe de bakplaat in de oven en rooster voor 30 minuten tot de venkel goudkleurige randen heeft. Na die 30 minuten, draai je de venkel even om en rooster je nog eens 10 minuten. Serveer en eet smakelijk!

4Bewaren

Venkel kan je bewaren in de koelkast of de vriezer. Als je hem in de koelkast bewaart, wikkel hem losjes in een plastic zak. Op deze wijze blijft de groente goed voor 5 tot 10 dagen. Het bewaren in de vriezer vergt wat extra stappen. Voordat je venkel gaat invriezen, was de groente eerst, blancheer hem vervolgens in kokend water voor 3 minuten en dompel de groente onder in koud water. Stop dan de venkel in een plastic zak en doe hem in de vriezer. Op deze wijze blijft de groente goed voor 10 tot 12 maanden.

6Referenties

  • Homolka, G. (2015, 12 april) Grilled Fennel with Parmesan and Lemon [Gegrilde venkel met Parmezaanse kaas en citroen]. Geraadpleegd op 2 augustus 2019, van link
  • Ladd, G. (2017, 1 januari) 4 Best Ways to Storing Fennel For Future Use [4 beste manieren om venkel te bewaren voor toekomstig gebruik]. Geraadpleegd op 2 augustus 2019, van link
  • Ozug, J. (2018, 9 november) Roasted Fennel [Geroosterde venkel]. Geraadpleegd op 2 augustus 2019, van link
  • Tanis, D. (2008, 22 oktober) Steamed Fennel With Red Pepper Oil [Gestoomde venkel met rode peper olie]. Geraadpleegd op 2 augustus 2019, van link
  • Stewarts, G. (2014, 24 februari) Fennel - What is it and how do I select, store and use it [Venkel - Wat is het en hoe selecteer, bewaar en gebruik ik het]. Geraadpleegd op 2 augustus 2019, van link