Inleiding
Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof, is een bladgroente die in het donker gekweekt wordt. De groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. In het verleden had de witlof altijd een bittere smaak, waar sommige mensen niet van houden. Tegenwoordig vindt je alleen de niet-bittere witlofrassen in de supermarkt. Houdt jij wel van de bittere smaak? Misschien dat je je heil vindt bij de zusjes van de witlof: de groenlof of de roodlof (radicchio). Deze twee hebben, in tegenstelling tot de huidige witlof, wel een lekkere bittere smaak.
In deze how-to behandelen wij de manier waarop je witlof het beste kunt snijden.
Inhoud
Wat heb je nodig om witlof te snijden?
- Witlof
- Een snijplank
- Een koksmes
Hoe lang duurt het om witlof te snijden?
Het snijden van 1 witlof kost ongeveer 2 minuten.
-
1De witlof in twee delen snijden
Nadat je de witlof onder koud stromend water hebt gewassen, moet je de witlof in twee helften snijden. Snijdt hierbij langs de lange zijde. Let erop dat je de stronk aan de onderzijde van de witlof er nog niet af snijdt. De stronk zorgt er namelijk voor dat de groente niet uit elkaar valt, waardoor het weer gemakkelijker snijdt.
-
2De witlof in repen snijden
Leg nu de witlof op zijn vlakke kant op je snijplank. Snijdt hem nu langs de lange zijde in dunne repen. Deze repen zijn perfect om te gebruiken in een wokgerecht.
-
3De stronk van de witlof snijden
Vergeet niet om de stronk van de witlof eraf te snijden. Dit kun je doen op ongeveer een centimeter vanaf de bodem. De stronk kan je vervolgens weggooien.
-
4De witlof in blokjes snijden
Als je liever je witlof in blokjes gesneden hebt dan kan dat ook. Draai je witlof een kwartslag en begin met snijden langs de korte zijde. Hierbij kan je zelf bepalen hoe groot je de blokjes wilt snijden.
-
5De witlof in ringen snijden
Heb je liever halve ringen in plaats van repen of blokjes? Sla dan stap 2 over en snij de witlof meteen langs de korte zijde.
Tips
In deze sectie geven wij jouw nog praktische tips om je te helpen een witlof te snijden.
Lijst met tips
- Zorg voor een goed scherp mes. Zo kun je met weinig kracht door je groente heen snijden. Dit verminderd de kans op ongelukken.