Inleiding
Knolselderij is de knol van de selderijplant. Nederlanders kennen deze groente het beste van de erwtensoep, waar deze groente erg goed bij smaakt. Knolselderij bevat, net als veel andere groentes, vitamine C, vitamine K, Kalium, eiwitten en voedingsvezels.
Wil je graag knolselderij snijden, maar weet je niet hoe? Lees dan onze how-to voor de makkelijkste manier!
Inhoud
- Wat heb je nodig om knolselderij te snijden?
- Hoe lang duurt het om knolselderij te snijden?
- De knolselderij in twee delen snijden
- De schil met een mes snijden
- De resterende schil eraf schillen
- De knolselderij in schijven snijden
- De knolselderij in repen snijden
- De knolselderij in blokjes snijden
- Tips
Wat heb je nodig om knolselderij te snijden?
- Knolselderij
- Een snijplank
- Een koksmes
- Een schilmes
Hoe lang duurt het om knolselderij te snijden?
Het snijden van 1 knolselderij kost ongeveer 3 minuten.
-
1De knolselderij in twee delen snijden
Nadat je de knolselderij gewassen hebt leg je hem stevig op je snijplank. Leg dan je mes bovenop de knolselderij en houdt hem stabiel vast je vrije hand. Snijdt hem vervolgens doormidden.
-
2De schil van de knolselderij met een mes
Pak nu 1 van beide helften en leg hem op de vlakke kant. Snijd nu met je mes ronddom de knolselderij de schil ervan af. Je wilt als het ware alleen dat de bovenkant van de knolselderij nog een schil bevat.
-
3De resterende schil van de knolselderij eraf schillen
Nu de schil van de zijkant gesneden is kan je nu de schil aan de bovenkant verwijderen. Dit gaat het gemakkelijkst met een schilmesje. Houd de knolselderij stevig vast en schil vervolgens de overgebleven schil eraf.
-
4De knolselderij in schijven snijden
Snijd nu de knolselderij in halve schijven. Zorg ervoor dat de schijven ongeveer 1 centimeter dik zijn.
-
5De knolselderij in repen snijden
Neem nu ongeveer de helft van alle schijven en stapel die op elkaar. Snijd de knolselderij nu in repen van 1 centimeter breed.
-
6De knolselderij in blokjes snijden
Draai vervolges de repen die je zojuist gesneden hebt een kwartslag. Snijd dan de knolselderij in kleine blokjes van 1 centimeter bij 1 centimeter.
Tips
In deze sectie geven wij nog wat extra tips om de knolselderij te snijden.
Lijst met tips
- Omdat knolselderijen erg snel verkleuren, kan je het beste vlak voor het daadwerkelijk koken beginnen met snijden.
- Zorg voor een goed scherp mes. Zo kun je met weinig kracht door je groente heen snijden. Dit verminderd de kans op ongelukken.
- Voelt het tijdens het snijden instabiel? Draai het stuk knolselderij om, zodat hij weer stabiel ligt.
- Om zoveel mogelijk van de knolselderij over te houden, willen we de schil er zo dun mogelijk af snijden.
- Knolselderij verkleurt snel. Mocht je nog wat over houden, dan kan je dat het beste bewaren in water met azijn.